Geïntegreerde zorg

Het Hiv Behandelcentrum biedt zo veel mogelijk zorg onder één dak.

We hebben een eigen laboratorium waar je bloed kunt prikken. Ook kun je je er laten testen op SOA’s en hepatitis. Dit kan tijdens het periodieke consult maar ook tussendoor. Naast de hiv-zorg doen wij de behandeling van SOA’s, hepatitis en AIN. Verder bieden wij de vaccinaties aan tegen hepatitis A en B.

  • AIN
  • Hepatitis
  • SOA
  • Seksuele gezondheid
  • Pneumokokken vaccinatie

Snelle navigatie | AIN | SOA Zorg | Seksuele Gezondheid | HepatitisPneumokokken vaccinatie

AIN (Anale intraepitheliale neoplasie)

Wat en waarom

AIN betekent een verandering van het slijmvlies in en rondom de anus. Onrustige cellen in dit slijmvlies kunnen een voorloper zijn van anuskanker. AIN kan uit zichzelf weer verdwijnen, maar bij mensen die hiv-positief zijn is de kans hierop waarschijnlijk kleiner. AIN wordt veroorzaakt door HPV. De overdracht van HPV gaat heel gemakkelijk en via lichamelijk (seksueel) contact, ook via vingers of handdoeken.

Bij het Hiv Behandelcentrum

Bij het Hiv Behandelcentrum kunnen wij de AIN-diagnose stellen én de behandeling uitvoeren. De diagnose stellen we door middel van een Hoge Resolutie Anoscopie (HRA). Dit is een sterke microscoop die het mogelijk maakt om afwijkende cellen  op microniveau op te sporen. Daardoor kunnen voorstadia van anuskanker en anuskanker zelf in een vroeg stadium ontdekt worden. Als we afwijkende plekjes zien, nemen we weefselstukjes af om een diagnose te kunnen stellen. Als het inderdaad afwijkende cellen zijn volgt er een behandeling. Na afloop van de behandeling blijf je onder controle bij je vaste internist of verpleegkundigen. Je kunt in het Hiv Behandelcentrum ook gevaccineerd worden tegen HPV.

Meer informatie

AIN informatie DC klinieken
Informatie over AIN – HIV Vereniging

SOA zorg

Wat en waarom

Er zijn diverse seksuele overdraagbare aandoeningen die nog vaak voorkomen in Nederland. Ieder jaar krijgen 100.000 mensen een SOA. Aangezien SOA’s net zoals hiv kunnen worden overgedragen door onbeschermd seksueel contact, is het raadzaam om SOA-testen te doen naast de hiv-test. Net als bij hiv is het ook voor andere SOA’s beter om deze snel te detecteren. De meeste SOA’s zijn goed te behandelen, maar als je er te lang mee rondloopt kunnen ze ernstigere gevolgen hebben.

Bij het Hiv Behandelcentrum

We bieden geïntegreerde SOA- en hiv-zorg. Je kunt je altijd laten testen op SOA’s, ook als je geen klachten hebt. Dit kan tijdens het reguliere consult, maar je kunt ook tussendoor bij ons terecht. Als je wordt gediagnosticeerd met een SOA, schrijven wij de medicijnen voor die nodig zijn.

Meer informatie

De meest voorkomende SOA’s

Hepatitis

Wat en waarom

Hepatitis is een verzamelnaam voor een aantal ontstekingsverschijnselen van de lever. Er worden nog steeds nieuwe virussen ontdekt die een ontsteking van de lever kunnen geven. Hepatitis A , hepatitis B en hepatitis C zijn de bekendste vormen.

Voor hepatitis A is geen behandeling, deze variant moet je uitzieken.  Als je eenmaal hepatitis A hebt gehad, dan ben je voor de rest van je leven beschermd. Je kunt gevaccineerd worden tegen hepatitis A.

Hepatitis B kun je doorgemaakt en geklaard hebben, dan ben je voor de rest van je leven beschermd. Je kunt ook gevaccineerd worden en op die manier beschermd zijn.

Als je hepatitis B opgelopen hebt en niet zelf klaart, is er sprake van een chronische hepatitis B-infectie die behandeld moet worden.

Een hepatitis C-infectie kan na de acute fase chronisch worden. Soms kun je dit virus spontaan klaren.  De behandeling heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Van medicijnen met veel bijwerkingen en een matige kans op genezing naar tabletten die veel minder bijwerkingen hebben en een kans op  genezing van bijna 100% . Na genezing kun je wel opnieuw geïnfecteerd worden.

Hoelang de behandeling duurt is onder andere  afhankelijk van de mate van fibrose (littekens in de lever) en varieert tussen de 8 weken en 16/20 weken medicatiegebruik.

Bij het Hiv Behandelcentrum

Het Hiv behandelcentrum heeft vaccinaties beschikbaar tegen hepatitis A en B. We bespreken dit tijdens de controles en zullen indien nodig vaccineren. Ná vaccinatie wordt gecontroleerd of het lichaam antistoffen heeft gemaakt en of je beschermd bent tegen hepatitis A en/of B.

De hepatitis B vaccinatie is gratis (volgens de richtlijnen van het RIVM). De hepatitis A vaccinatie is voor eigen rekening. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk deze kosten te declareren.

Bij een chronische hepatitis B infectie moet je gecontroleerd en behandeld worden. Afhankelijk van uitslagen en resultaten van onderzoek stellen wij een behandelplan op. De behandeling gebeurt met tabletten.

Bij een acute hepatitis C infectie streven we ernaar zo snel mogelijk te starten met medicatie. Het behandelteam wacht volgens de richtlijn een aantal weken om te kijken of het lichaam de ontsteking zelf klaart, zo niet, dan wordt in overleg met de patiënt de behandeling gestart. De behandeling bestaat uit 8/12 weken tabletten. Twaalf weken ná de behandeling vindt nog een bloedcontrole plaats om te bepalen of het virus echt niet meer aantoonbaar is, pas dan ben je officieel ‘genezen’.

Bij een chronische hepatitis C infectie gelden andere richtlijnen en kiezen we afhankelijk van eventuele aanwezige leverschade een behandeling.

Dit kan variëren van 8/12 weken tot 16/20 weken.

Meer informatie

Hepatitis A
Hepatitis B
Hepatitis C

Nieuw: spreekuur Seksuele Gezondheid bij Hiv Behandelcentrum Amsterdam

Wat en waarom

Veel mensen die hiv positief zijn lopen tegen problemen aan rondom seksualiteit en intimiteit. De problemen hoeven niets met hiv te maken te hebben, maar de diagnose kan in het begin wel voor onzekerheid over seks zorgen. Het helpt vaak al om erover te praten. De klachten kunnen van lichamelijke of psychische aard zijn, zoals probleem met erecties , pijn bij het vrijen, bang een soa op te lopen, twijfels hoe je moet daten of hoe je weer intiem kunt zijn met je partner. De ervaring laat zien dat het vaak een combinatie is van meerdere factoren.

Bij het Hiv Behandelcentrum

Praten over seksualiteit vinden veel mensen niet makkelijk. Het Hiv Behandelcentrum hoopt een open sfeer te creëren waarin je je veilig voelt en niet geremd om een seksueel probleem te bespreken met iemand van het behandelteam. Samen besluiten we of een verwijzing naar een apart spreekuur voor seksuele gezondheid nuttig is. Dit spreekuur wordt gegeven door een gespecialiseerde verpleegkundig consulent uit ons team, die is opgeleid op dit gebied. Tijdens het gesprek met de consulent kun je er achter komen wat mogelijke oorzaken van je probleem of klacht zijn. De ervaring is dat patiënten vaak opgelucht zijn als ze open over hun seksualiteit kunnen praten, waardoor de seks weer plezierig kan worden. Een afspraak op korte termijn is meestal mogelijk en duurt ongeveer een uur. Soms zijn een paar gesprekken al voldoende, soms is een verwijzing naar een andere hulpverlener nodig.

Pneumokokken vaccinatie

Wat en waarom

Pneumokokken zijn bacteriën die van nature voorkomen in de luchtwegen van gezonde kinderen en volwassenen. Soms veroorzaken deze bacteriën ziekte: met name longontsteking (ook wel pneumonie). Ook bloedvergiftiging (sepsis) of hersenvliesontsteking worden door deze bacterie veroorzaakt.

Mensen met een afweerstoornis, zoals hiv, hebben een verhoogd risico om ziek te worden door de pneumokokken bacterie, zelfs als er al een behandeling gestart is. Daarom worden mensen met hiv in andere landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, al langer tegen deze bacteriën gevaccineerd. Sinds 2018 wordt dit beleid ook in Nederland toegepast.

Bij het Hiv Behandelcentrum

Het Hiv behandelcentrum gaat aankomend jaar patiënten die voor controle komen informeren over de mogelijkheid en wenselijkheid van de pneumokokken vaccinatie. De toediening van de vaccinatie kan tijdens het bezoek geregeld worden.

Effectieve bescherming wordt opgebouwd door vaccinatie met twee verschillende vaccins.  Deze vaccins worden toegediend in de bovenarm. Eerst wordt het vaccin genaamd Prevenar-13® toegediend. Dit vaccin beschermt tegen de 13 belangrijkste soorten pneumokokken bacterie. Ongeveer 2 maanden later wordt een tweede vaccin toegediend, Pneumovax23®. Bijwerkingen zijn vergelijkbaar met de bijwerkingen van andere vaccinaties, zoals zwelling op de injectieplaats, huiduitslag, spierpijn, temperatuurverhoging, verminderde eetlust. Meestal zijn deze bijwerkingen van korte duur. Ernstigere bijwerkingen komen zeer zelden voor.  De Pneumovax23 moet elke 5 jaar herhaald worden.

De vaccins beschermen samen tegen 23 soorten van de pneumokokkenbacterie. Omdat er ook nog andere soorten pneumokokken bacteriën bestaan, die niet in de vaccins zitten, is het nog steeds mogelijk na vaccinatie toch een infectie te krijgen. Wel wordt de kans op zo’n infectie minder groot door je te laten vaccineren.

De vaccinaties zitten niet in het basispakket. De ervaring is dat declareren bij de zorgverzekeraar in een groot aantal gevallen wordt gehonoreerd.