Nieuws
maandag 20 juli 2020

Hepatitis C her-infectie onder Nederlandse mannen met hiv

Hepatitis C is een aandoening aan de lever, die veroorzaakt wordt door het hepatitis C-virus (HCV). Hepatitis C wordt via contact met bloed overdragen, maar het is ook een soa. Ook is het overdraagbaar via naalden of ander materiaal dat gebruikt wordt om drugs te nemen.

Sommige mensen genezen vanzelf zonder behandeling. Zij raken het virus kwijt en kunnen het dan niet meer overdragen. Maar de meeste mensen blijven het virus bij zich dragen als ze niet behandeld worden. Dan kunnen ze het dus aan anderen overdragen. De lever blijft ontstoken, in minder of meer ernstige vorm. Dit wordt een chronische leverontsteking genoemd. Soms veroorzaakt de ontsteking op den duur ernstige en blijvende schade aan de lever.


Met behandeling is de kans groot dat je het hepatitis C-virus kwijtraakt en geneest. Je hebt dan minder kans op ernstige beschadiging van de lever en op leverkanker. Als je het virus kwijt bent (door behandeling of vanzelf), kun je opnieuw het hepatitis C-virus krijgen. De afweer die je hebt opgebouwd beschermt helaas niet tegen een nieuwe infectie met hepatitis C.

Onderzoek GGD Amsterdam

Vanuit de GGD in Amsterdam is een onderzoek gedaan naar her-infectie met hepatitis C. Deelnemers van het MOSAIC cohort (dat loopt in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) werden over tijd gevolgd. Er werd gekeken hoeveel mannen met hiv nadat ze genezen waren van het hepatitis C-virus (door behandeling of vanzelf) , weer hepatitis C hadden gekregen.
122 deelnemers van het MOSAIC cohort zijn opgevolgd. Deze deelnemers hadden een acute hepatitis C infectie tussen 2002 en 2017. 28 personen (23% van de deelnemers) hadden 2,5 jaar nadat ze hepatitis C “geklaard” hadden weer opnieuw hepatitis C. Onder de 28 personen vonden 34 her-infecties plaats. Dit betekent dat sommige personen meer dan één keer weer hepatitis C kregen.

De onderzoekers hebben gekeken welke factoren de kans op een her-infectie met hepatitis C verhoogden. Dat waren de volgende factoren:

  • Of iemand ooit een CD4 van lager dan 200 gehad heeft
  • Huidig CD4-getal onder de 500
  • Ontvangende anale seks (bottom zijn) zonder condoom
  • Delen van seksspeeltjes
  • Groepsseks
  • Anale douche voor de seks
  • 10 of meer losse sekspartners in de afgelopen 6 maanden

Conclusie

De conclusie van de onderzoekers is dat de kans op een hepatitis C her-infectie onder MSM met hiv erg hoog is. De onderzoekers suggereren dat de gevonden factoren die de kans op her-infectie vergroten gebruikt kunnen worden om passende interventies te maken. Ook kan dit zorgprofessionals helpen om mensen te herkennen die vaker op hepatitis C getest zouden moeten worden.

Hepatitis C voorkómen?

Het controleren van je lever is onderdeel van de hiv-behandeling. In het ziekenhuis zullen ze het je dus vertellen als je leverwaarden verhoogd zijn, dit zou kunnen wijzen op een hepatitis C-infectie. Maar je kan zelf actie ondernemen om overdracht van hepatitis C te voorkomen. Lees op nomorec.nl wat jij kan doen. Ook kun je een gratis toolbox bestellen met handige materiaal om overdracht te voorkomen.

Bron: https://www.hivvereniging.nl/blog/medische-nieuws/13372-hepatitis-c-her-infectie-onder-nederlandse-mannen-met-hiv