Hiv behandeling

Hiv is niet te genezen, maar is wel goed te behandelen. Bij een succesvolle behandeling met medicatie heb je een goede levensverwachting.

Het hiv behandelcentrum in Amsterdam biedt daarom een hiv-behandeling die past bij je dagelijkse leven. Je kunt verschillende hiv-remmers kiezen. In overleg bepalen we welke combinatie het beste bij je aansluit. Tijdens persoonlijke consulten kijken we verder dan alleen hiv. Onze internisten en verpleegkundigen zijn breed geschoold in de diverse mentale en fysieke aspecten van gezond ouder worden.

Snelle navigatie | Hiv-behandeling op maat| Gezondheidscontroles | Oud worden met HIV |

Hiv behandeling op maat

Wat en waarom

De behandeling van hiv is de afgelopen jaren in alle opzichten enorm verbeterd. De hiv-remmers hoeven nog maar een of twee keer per dag genomen te worden. Ook hebben ze minder bijwerkingen dan vroeger. Met de juiste hiv-behandeling streven behandelaars naar een zo snel mogelijke daling van de ‘viral load’: het aantal virusdeeltjes in het bloed. Het doel is dat de viral load zo laag is dat ze niet gemeten kan worden. Niet meetbaar betekent dat hiv niet meer ziek maakt, niet overdraagbaar is en dat het afweersysteem weer kans krijgt om sterker te worden.

Bij het HIV Behandelcentrum

Het HIV Behandelcentrum streeft naar een behandeling op maat. Er is er een ruime keuze uit medicijncombinaties. Om een behandeling op maat samen te stellen kijken we naar de uitslagen van lichamelijke onderzoeken, de geschiedenis en ervaring met medicijnen en de psychologische en sociale aspecten van je leven. Op basis van deze informatie kan ons team adviseren over de beste behandeling. We besluiten hierover samen met jou. Dankzij het partnership met het Amsterdam UMC kun je ook deelnemen aan academische studies die passen bij je behandeling.

Meer informatie

Overzicht Hiv remmers

Gezondheidscontroles

Wat en waarom

Zodra het virus in je bloed niet detecteerbaar is, zijn halfjaarlijkse gezondheidscontroles nodig om de bloedwaardes te meten. Dat doen we om de situatie te monitoren en te bekijken of we iets aan de behandeling moeten veranderen.

Bij het HIV Behandelcentrum

De regelmatige gezondheidscontroles zijn met je vaste internist of verpleegkundige. Het HIV Behandelcentrum heeft een lab om bloed te prikken op dezelfde locatie in Amsterdam. Tijdens de gezondheidscontroles richten we ons niet alleen op de resultaten uit het lab en de behandeling, maar kijken we ook naar andere aspecten van je gezondheid.

De hiv- en andere medicatie haal je op bij je eigen apotheek of bij de DC apotheek in de kliniek in Amsterdam. Bij het consult willen wij graag de medicijnen doornemen die je regelmatig gebruikt. Dat zijn de medicijnen die je van ons krijgt, maar ook de medicijnen die je eventueel van andere artsen krijgt en de medicijnen/middelen die je zelf koopt.

Al deze middelen kunnen invloed op elkaar uitoefenen (zogenaamde ‘interacties’) met als gevolg daarvan ernstige bijwerkingen of klachten, te sterke werking of juist minder werking van de hiv-behandeling.

Wat kun je doen om veilig medicijnen te gebruiken of veilig medicijnen voorgeschreven te krijgen?

  • Vraag bij elk bezoek aan de apotheek om een nieuw ‘Actueel Medicatie Overzicht’ (AMO) en deel dit met ons bij je controlebezoek.
  • Vraag je eigen apotheek om je medicijnen via het veilige en betrouwbare Landelijk Schakel Punt (LSP) te delen met andere zorgverleners. Dit kan veel van deze problemen voorkomen. Vraag je apotheek om uitleg en de folder over dit onderwerp.
  • We adviseren je graag over medicijnen, stel je vragen dus gerust aan je arts of verpleegkundige.

Meer informatie

Hiv behandeling informatie

Oud worden met hiv

Wat en waarom

Bij gezond ouder worden met hiv hoort ook omgaan met de extra risico’s die het virus met zich meebrengt. Uit onderzoek waar wij aan meewerken blijkt dat hiv ervoor kan zorgen dat de kans op bepaalde (ouderdoms-)aandoeningen groter is, zoals hart- en vaatziekten, kanker, nierziekten en hersenziekten.

Zelfmanagement en preventie zijn daarom erg belangrijk: wat kan iemand behalve het behandelen van de hiv nog meer doen om risico’s te beperken? Denk daarbij aan stoppen met roken, veel bewegen, weinig alcohol drinken en een gezond dieet.

Bij het HIV Behandelcentrum

We staan open voor alles wat je wilt bespreken over je eigen gezondheid. Waar mogelijk adviseren, motiveren en helpen we je bij het stellen van realistische doelen. Als het nodig is, verwijzen we je naar andere deskundigen in ons uitgebreide netwerk. We kunnen ook samenwerken met je huisarts of andere behandelaars, als dat voor jou goed is. Een van onze teamleden geeft vanuit de HIV vereniging een workshop over leven met hiv: “Positief Leven”. We kunnen je daarover informeren.

Meer informatie

Workshopreeks Positief Leven

Onderzoek ouder worden met HIV: “Age HIV”

Blog van onze internist en oprichter Arne van Eeden